Αναπτυξιακά ομόλογα συζητά η ΕΕ

Ένα επενδυτικό πακέτο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη εμφανίζονται έτοιμες να προωθήσουν οι Βρυξέλλες στη σκιά των εκλογών στην Ελλάδα και στη Γαλλία.

Αναπτυξιακά ομόλογα συζητά η ΕΕ
Ένα επενδυτικό πακέτο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη εμφανίζονται έτοιμες να προωθήσουν οι Βρυξέλλες στη σκιά των εκλογών στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Με δεδομένο ότι την Παρασκευή η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών της για την ανάπτυξη πολλών χωρών της ευρωζώνης, η ιδέα κάποιου τύπου ευρωομολόγου, με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα, ωριμάζει.

Ήδη από το Σάββατο, ο Όλι Ρεν ζητά περισσότερες κρατικές δαπάνες σε επενδύσεις για μεγάλα έργα υποδομής. Στηρίζει τη στροφή αυτή με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει αρκετή δημιουργία αριθμού θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ο επίτροπος μάλιστα δίνει σήμα ότι είναι έτοιμος να χαλαρώσει τους σκληρούς ευρωπαϊκούς κανόνες για χώρες όπως η Ισπανία, η οποία έχει αναγκαστεί να παγώσει τις κρατικές δαπάνες για να πετύχει τους στόχους του ελλείμματος που έθεσαν οι Βρυξέλλες και αντιμετωπίζει υψηλή ανεργία.

Χθες ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για λιτότητα και της ανάγκης για ανάπτυξη. Σε συνέντευξη Τύπου, ο επίτροπος για οικονομικά και νομισματικά θέματα δήλωσε: «Η συζήτηση ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή ενάντια στην ανάπτυξη είναι λάθος. Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους δεν υπάρχει άλλη επιλογή: πρέπει να επιδιώξουμε και τους δύο στόχους ταυτόχρονα».

«Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να επιδιωχθεί με έναν τρόπο διαφοροποιημένο και φιλικό προς την ανάπτυξη», κατέληξε ο Όλι Ρεν.

Παράλληλα, και ο Barroso επισήμανε ότι προγράμματα όπως αυτό της Ελλάδας δεν περιλαμβάνουν μόνο μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη.

"Πρέπει όμως να σας θυμίσω ότι το πρόγραμμα το ζήτησε η ίδια η Ελλάδα, η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο, δεν αφορά μόνο τη δημοσιονομική προσαρμογή, περιέχει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, εμείς εκδώσαμε και μία ανακοίνωση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και στόχος μας είναι η επιστροφή της χώρας στις αγορές και η ανάπτυξη. Η Κομισιόν είναι στο πλευρό της Ελλάδας", σημείωσε.

Οι βάσεις για το επόμενο βήμα στην Ευρώπη αναμένεται να μπουν στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 Μαΐου. Η ατζέντα εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί σε θέματα ανάπτυξης κυρίως για την ευρωζώνη, εν όψει και της επίσημης συνόδου κορυφής στις 28 Ιουνίου.

Προειδοποιήσεις για την Ελλάδα

Σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, πάντως, εξέφρασαν την Τρίτη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ο Asmussen και ο J.M. Barroso έστειλαν προειδοποιητικά μηνύματα για έξοδο της χώρας από το ευρώ αν δεν εφαρμοστεί το μνημόνιο.

Ο Barroso προειδοποίησε ότι τα κράτη της Ε.Ε. που ακολουθούν προγράμματα προσαρμογής δεν έχουν "εναλλακτική" από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

"Οι χώρες των προγραμμάτων διάσωσης δεν έχουν εναλλακτική -εκτός από την άτακτη χρεοκοπία, η οποία δεν νομίζω ότι αποτελεί εναλλακτική- από την εφαρμογή γενναίων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής", δήλωσε ο Barroso.

Ο Jeorg Asmussen, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει, τονίζοντας ότι πρέπει να μείνει πιστή στο πρόγραμμα για να παραμείνει στην ευρωζώνη.

"Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές στο συμφωνηθέν πρόγραμμα διάσωσης, αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη", ανέφερε στην εφημερίδα Handesblatt.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Asmussen σημείωσε ακόμα ότι η Γαλλία πρέπει να εφαρμόσει το δημοσιονομικό σύμφωνο χωρίς τροποποιήσεις και να τηρήσει τη συμφωνία για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v